LOPEN AAN DE LIJN

Lopen aan de lijn lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is echt toch een kwestie van geduld met een pup. Een pup ziet van alles, ruikt van alles en is overal mee bezig, behalve dan met jou meelopen aan de lijn.

Een speeltje, een klein stukje beloning, allemaal dingetjes om je pup te motiveren om een stukje verder te lopen. Krijg je je pup echt niet weg van dat plekje, dan kun je haar ook optillen en een stukje verder neerzetten. Ook als je zelf achter de pup gaat staan, zal ze vanzelf een keer draaien, en zo kom je steeds een stukje verder.

w_zoekplaatje

w_DSC2806

w_DSC2810

Lore gaat op onderzoek uit samen met ?

WINTER

Het is winter, de pups vinden het prima buiten. ‘s-Avonds willen ze ook in de tuin, alleen zitten de ransuilen in de boom of ergens in de buurt, ik vind het toch eng. Dus ik blijf erbij, brrr, koud!

w_DSC2830

w_DSC2827

zoek de mol..

w_DSC2826

die kleintjes vermaken zich prima in de tuin

 

AAN DE RIEM LOPEN

Elke dag neem ik de pups apart even mee naar buiten, halsbandje om, aan de lijn. En zo komen we nog wel eens wat tegen. Honden, fietsers, wandelaars. Even langs de kippen, de poes, ponies. Ze snuffelen erop los.
Nog even over de ziekte van Weil, er is een facebook groep: vaccinatie L4-onze ervaringen, https://www.facebook.com/groups/1158067737585277/ deze gevaarlijke enting heeft nare bijwerkingen. Zeker als je deze enting op jonge leeftijd geeft.

BIJ TANNETJE

Vanmiddag zijn Guusje en Lotte getiterd en Lore (Biche) is geent. De pups zijn gecontroleerd, hartje, oren, oogjes, navelbreuk, gebitje, vacht. Alles ziet er prima uit.
Met Lotte ga ik in ieder geval over 3 weken naar Tannetje voor een titer. Dat is nu eenmaal met pups, of je laat ze 3x enten, of je gaat een paar keer titeren. Na een goed aangeslagen enting hoeft je teckel in principe niet meer geent te worden voor dhp.

WAT DE PUPS ETEN

Op dit moment voer ik de pups 4x per dag ong. 60 gram, dus zo’n 250 gram per dag. Het komt niet op een grammetje hoor!
Van 4 naar 3x kun je al vrij snel afbouwen. Tot een leeftijd van een half jaar krijgen ze 3x per dag eten. Daarna geef ik mijn honden altijd nog 2x per dag eten.
De pups groeien als kool, dus die 250 gram is niet strikt. Kijk naar je hond en voer hem zoveel de pup nodig heeft. Het kan zo oplopen naar 350 a 400 gram.

spelen met elkaar en Chica

w_36

w_32

w_31

TIPS

Volgende week gaan Biche en Guusje naar hun nieuwe baasjes.
Ik geef nog wat tips, het zal wel bekend zijn, maar toch schrijf ik het even op:
-op de dag dat de pup in zijn nieuwe omgeving komt, is het beter om nog geen bezoek te ontvangen, dit om de pup in alle rust het huis en de tuin en natuurlijk zijn nieuwe baasjes te leren kennen
-een pup mag per levensweek 1 minuut bewegen oftewel, ze zijn volgende week 9 weken oud, dus dan ong. 10 minuten een paar keer per dag aan de lijn lopen
-dat geldt tot een jaar, het gaat er eigenlijk om dat je niet direkt met je pup een half uur gaat lopen
-wel kan je je pup in een tas of iets doen en dan overal mee naar toe nemen
-kennis maken met andere honden is belangrijk, let wel op want een overenthousiaste volwassen hond, die je pup overhoop loopt, kan een trauma veroorzaken bij je pup, ook al wil die hond alleen maar spelen
-let ook op wat voor honden je tegenkomt, staffords en dat soort honden zijn meestal niet zo dol op kleine hondjes
-alle drie de pups komen op de fluit
-ook als ze zelf oogkontakt maken met je, kun je bijv. een duim maken en laten komen, dat kennen ze ook
-komen is braaf en iets lekkers dat ze zo weg kunnen slikken, voor onze honden gebruik ik stukjes geitenkaas of die supermarkt hondenworsten uit het schap (die kun je ook in plakjes snijden en laten drogen)

GEWOON MOOIE FOTO’S

w_39Kleine Lore (Biche) in het zonnetje.

w_37Dit is ook Lore, die aan het snuffelen is.

w_84Guusje (Liesje) op de foto.

w_74Guusje is de stoel aan het onderzoeken, even kijken wat dit nou weer is en zo blijven de pups zich elke dag ontwikkelen.

w_waterbakLotte heeft ontdekt dat er water in de teil zit.

MOOI WEER BUITEN

O echt, super mooi weer buiten. Vooral achter bij de nieuwe veranda is het nu heerlijk in het zonnetje. De puppies spelen ondertussen.

w_huhhEen wandelende doos…

w_knock-knock-wie-is-daarChica probeert bij de puppies te komen, die onder de doos lopen.

w_huhh2Daar kom je echt niet bij, gekke puppies :)

KLUIVEN

De teckels krijgen hier elke avond een snack. Chickenwing, konijnenoor, bullepeesje, dat soort snacks. We geven eigenlijk nooit dentasticks. Dat zijn gewoon harde granenkoeken waar een hond niets aan heeft. Wil je het gebit van je hond goed houden, dan kun je beter een of twee keer per week bot met vlees geven. Kipkarkas of konijnkarkas bijv., dat zijn beginnersbotten.
Geef nooit bewerkte botten, en dan bedoel ik gegrild, gekookt of gebakken, altijd rauwe botten geven.

w_lekker-kluiven

Hieronder: heerlijk slapende puppies…w_lekker-slapen

STERILISEREN OF NIET

Of een reu, die kan druppen omdat hij voorhuidsontsteking heeft, of verliefd wordt op een loops teefje, of een teef, die loops wordt, daarna schijnzwanger wordt en als je pech hebt, echt sjaggie wordt.

Het heeft allebei zijn nadelen.

Wij laten onze teefjes niet steriliseren. Of er moet een medisch probleem zijn natuurlijk. Dat is onze keuze.

Wil je je teefje laten steriliseren, laat haar dan mentaal en lichamelijk volwassen worden. En dat is bij teckels rond 2-2.5 jaar.

Op jonge leeftijd steriliseren brengt risico op ziektes op latere leeftijd met zich mee. Denk aan een niet normaal gegroeid skelet, hormonen die zijn verdwenen, terwijl die juist nodig zijn om een hond gezond (karakter) uit te laten groeien.

Er zijn jammer genoeg dierenartsen, die al voor de eerste loopsheid willen steriliseren. Dat dit beter zou zijn voor de hond, is al lang achterhaald.